کتاب توجیه باور اخلاقی
به همت پژوهشکده فلسفه و کلام منتشر شد توجیه باور اخلافی/بهروز محمدی بحث دربارۀ توجیه باور اخلاقی یکی از مباحث بنیادین در معرفت‌شناسی اخلاق بوده و نتایج به ‏دست ‏آمده جزء مبادی تصدیقی اخلاق هنجاری به شمار می‏آید. نوع نظریه‌ای که برای توجیه باور اخلاقی پذیرفته شود، تأثیر بسزایی در پذیرش نوع نظریه‌ی اخلاق هنجاری و همچنین شناسایی فضایل و رذایل اخلاقی خواهد داشت. در کتاب حاضر به بحث دربارۀ توجیه باور اخلاقی پرداخته می‏شود و هدف اصلی آن پاسخ به شکاکیت در این زمینه و ارائه نظریه‌ای جامع در حوزۀ ساختار توجیه باور اخلاقی است.

با عدم دیدگاهی جامع در حوزۀ توجیه باورهای اخلاقی، ناهنجاری‌های اخلاقی در قلمرو عمل، توجیه عقلانی شده و بستر برای اباحی‌گری با پشتوانه عقلانی فراهم می‌آید؛ از‌این‌رو یکی از دلایل اهمیت این پژوهش پاسخ به شکاکیت و جلوگیری از اباحی‏گری در حوزۀ اخلاقیات است.

اثبات امکان توجیه باور اخلاقی در درجه اول مبتنی بر رفع چالش‌های پیش‌روی آن یعنی باور به صدق و کذب‌ناپذیری گزاره‌های اخلاقی و همچنین نیهیلیسم اخلاقی است. در کتاب پیش ‏رو، در اولین مرحله به این چالش‏ها پرداخته و استدلال‌های شکاکیت در باب توجیه باورهای اخلاقی تبیین و نقد می‏شود. اما حتی اگر بتوانیم این چالش‌ها را پاسخ گوییم، همچنان مشکل اصلی پیش‌ روی توجیه باور اخلاقی، استدلال‌هایی از قبیل استدلال تسلسل قهقرایی و استدلال فرض‌های شکاکانه است که جانب شکاکیت توجیه باور اخلاقی را تقویت می‌کنند و باید به نحوی به آنها پاسخ گفت. اینجاست که هر یک از نظریه‌های انسجام‌گرایی، مبناگرایی و زمینه‌گرایی اخلاقی می‌توانند به عنوان پاسخ‌هایی برای متوقف‌ساختن استدلال تسلسل قهقرایی به ‌شمار آیند. در این کتاب، به همۀ این پاسخ‏ها توجه می‌شود و سرانجام پس از طرح اشکالات وارد بر انسجام‌گرایی و زمینه‌گرایی اخلاقی، تفسیری شهودگرایانه از مبناگرایی اخلاقی به عنوان موضع مناسب اتخاذ می‏گردد.

دوشنبه 7 مهر 1399 10:51:50